czwartek, 30 lipca 2015

Polski chmiel zrobi robotę?

Dzięki piwnej rewolucji polscy chmielarze starają się dogonić rynek piw rzemieślniczych.

W porozumieniu z Instytutem Upraw, Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach powstaje nowa odmiana chmielu, oraz do łask wracają dawne odmiany, które odeszły w ostatnich latach w zapomnienie. Tak więc w tym roku będą pierwsze zbiory nowej odmiany chmielu Puławski, który będzie chmielem aromatycznym. Odratowano odmianę Iunga (chmiel goryczkowy), a w tym roku głównie skupiono się na Oktawii (aromat zielonego jabłka z cytrusowymi nutami). W planach IUNG jest wskrzeszenie odmian Izabella i Tomyski.

Mam nadzieję, że wkrótce doczekamy się naprawdę ciekawej polskiej odmiany chmielu. Aczkolwiek nie ma co się łudzić, że dorównamy chmielom amerykańskim. Niestety mamy zbyt mało słonecznych miesięcy. Oby polscy chmielarze wkrótce nas pozytywnie zaskoczyli.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz